ˆ
Zmiana wielkości treści
Zmiana kontrastu serwisu
WyłączWłącz skróty klawiatury
Zmień interlinię
Przejdź do strony głównej

Biuletyn Informacji Publicznej

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zalewie
  • Logo Biuletynu Informacji Publicznej
  • Godło Rzeczpospolitej Polskiej
ˆ

Pomoc żywnościowa

Blok przełączania pomiędzy informacjami aktualnymi i archiwalnymi

Lista informacji

Podprogram 2023

Akapit nr 1 - brak tytułu

Podprogram 2023 FEPŻ(Fundusz Europejski Pomocy Żywnościowej) (2021-2027)
 
 CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie:
 
grudzień 2023 r. do październik 2024 r.
 
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zalewie, który przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
 
Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej
Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,
tj. 1 823,60 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 410,00 PLN dla osoby w rodzinie.
 
 DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
 
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zalewie
  1. warsztaty kulinarne; 
  2. warsztaty edukacji ekonomicznej;
  3. warsztaty dietetyczne;
  4. warsztaty niemarnowania żywności;
  5. inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmujeartykuły spożywcze w łącznej ilości około 34 kg,
1)Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką
- Koncentrat pomidorowy,
-Dżem truskawkowy
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki
- Mąka pszenna,
- Kasza jęczmienna
- Płatki owsiane
- Herbatniki maślane
- Kawa zbożowa rozpuszczalna
3) Artykuły mleczne
-  mleko UHT
- Ser podpuszczkowy dojrzewający
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona,
- Szynka drobiowa
- Pasztet wieprzowy
- Szprot w oleju.
5) Cukier
- Cukier biały
6) Tłuszcze
- Olej rzepakowy
7) Dania gotowe
- Fasolka po bretońsku.
 
Linki do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu. Zainteresowane osoby mogą zapoznać się ze szczegółami:
  Dokument wraz z załącznikami w wersji pełno kolorowej oraz do wydruków czarno-białych jest dostępny pod adresem: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023                       

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zalewie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2023-10-12
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Iwona Głąb
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2023-10-12 09:25:39
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Iwona Głąb
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2023-10-12 09:25:42
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Iwona Głąb
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2023-12-13 12:33:35
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
312 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

EFEKTY - PODPROGRAM 2021 PLUS

Akapit nr 1 - brak tytułu

 
PODPROGRAM 2021 PLUS – efekty
  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zalewie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2021 PLUS współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  maj 2023 r.- sierpień 2023 r.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny)
  • mleczne (mleko UHT),
  • mięsne (szynka wieprzowa mielona,),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 285 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
     życiowej z terenu województwa warmińsko - mazurskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
4,26850 ton żywności;
545 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2021 PLUS realizowaliśmy również działania towarzyszące
    skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań
    przeprowadziliśmy łącznie 1 warsztat edukacyjny, w którym wzięło udział 8 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
• Dietetyczno – żywieniowych 1 spotkanie dla 8 uczestników

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zalewie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2023-09-06
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Iwona Głąb
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2023-09-06 08:40:50
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Iwona Głąb
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2023-09-06 08:40:54
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jan Osiak
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2023-12-12 18:44:08
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
359 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »

Zmiana kryterium dochodowego POPŻ

Rejestr zmian

Podmiot udostępniający informację:
Podmiot udostępniający informację:
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zalewie
Osoba, która wytworzyła informację:
Osoba, która wytworzyla informację:
Data wytworzenia informacji:
Data wytworzenia informacji:
2023-05-30
Osoba, która odpowiada za treść:
Osoba, która odpowiada za treść:
Iwona Głąb
Data wprowadzenia do BIP
Data wprowadzenia do BIP
2023-05-30 12:00:47
Wprowadził informację do BIP:
Wprowadził informację do BIP:
Iwona Głąb
Data udostępnienia informacji:
Data udostępnienia informacji:
2023-05-30 12:00:49
Osoba, która zmieniła informację:
Osoba, która zmieniła informację:
Jan Osiak
Data ostatniej zmiany:
Data ostatniej zmiany:
2023-12-12 18:44:31
Artykuł był wyświetlony:
Artykuł był wyświetlony:
508 raz(y)
Zobacz pełną listę zmian czytanej informacji »